Bernardos liuskekivet

bernardos-kivi

Naturpiedra JBernardos on Espanjan Segoviassa liuskekivilouhimo, jolla on pitkät perinteet. Bernardos luonnonkivi on fylliittiliusketta. Myös kotimainen Sisu Musta -liuskekivi on fylliittiä. Fylliittiliuskeet ovat liuskekivien parhaimmistoa, sillä ne ovat puristuneet tiiviiksi rakenteeksi kymmenien kilometrien syvyyksissä, satojen miljoonien vuosien aikana. Bernardoksen liuskekiven taivutuslujuus on ehkä luonnonkivistä korkein 75 MPa. Kivi kestää taivutusta viisinkertaisesti keraamisiin laattoihin ja esimerkiksi joihinkin graniitteihin verrattuna. Tästä syystä jopa 20 mm paksua kiveä voidaan käyttää julkisilla paikoilla lattioissa, joissa kulutus on kovaa. 8 mm paksua kiveä voidaan käyttää vesikatteena ja se kestää hyvin myös lumikuorman.

Kivi sopi hyvän lujuutensa ansiosta myös katukiveksi. Jo 30 mm kivi kestää henkilöautokuormituksen mikäli kivet on kiinnitetty laastiin.

Kiveen voidaan tehdä useita pintaamisia, jotka vaikuttavat kiven väriin ja tekstuuriin. Myllytetty kivipinta on vaalea ja hiottu pinta lähes musta. Kiven luonnollinen lohkeamispinta on hyvä torjumaan liukkautta.

© 2016 Liuskemestarit Oy

Digitoimisto